“Belediye başkanı olmaktan öte yaşadığım yere bir borcum var” diyen Köymen, toplumcu yerel yönetim modelinin Maltepe’de rahatlıkla oluşturulabileceğini, bunun için Maltepe’nin ciddi bir potansiyeli olduğu söyledi ve ekledi: “Bu da toplumcu ve kamucu bir yerel yönetim anlayışından geçiyor.”
Projelerini de anlatan Esin Köymen’in konuşmasından satır başları şöyle:
MAHALLE EVLERİ, MAHALLE MECLİSLERİ
“Denetlenebilir, şeffaf, demokratik bir işleyiş ve elbette hesap verebilir bir yerel yönetim anlayışının hayata geçmesi gerekiyor. Bunun için de sivil toplum örgütleriyle, meslek odalarıyla ve halkla birlikte karar veren bir yerel yönetim modelini örgütleyeceğiz. Bu yerel yönetimin en önemli aşamalarından biri 18 mahallemizde kurulacak olan 18 Mahalle Meclisi ile doğrudan doğruya yerel yönetimde mahallelerimizin söz sahibi olması gerekiyor. Dayanışmayı, saygıyı birbirimizin farklılıklarını güzellik olarak görmeyi benimsememiz ve belediye hizmetlerinin de her yere eşit olarak gitmesini sağlamamız bizim için önemli.”
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ
“Toplumsal cinsiyet eşitliği açısından da bir kadın yerel yönetim adayı olarak da kadınlarımızın hem siyasette hem toplumda çok daha aktif rol alabilmelerini, sivil toplum örgütlerinin de daha çok kendilerini ifade edebilmeleri için de bir örnek olmak gerekiyor. Kız çocuklarımızdan kadın arkadaşlarıma kadar bütün herkese bir örnek olabilmenin yolu da yaptığımız işte başarılı olmak.”
ÇOCUKLAR VE ANNE İSTİHDAMI
“Çalışma alanlarımızın en önemlilerinden bir tanesi çocuklar. Çocuklar bizim önceliğimiz. Çocukların rahatlıkla sokaklarında dolaşabileceği bir Maltepe'yi yeniden hayata geçirmek gibi bir sorumluluğumuz var. Benim çocukluğum öyle geçti. Maltepe'nin sokaklarında büyüdük biz. Ama şimdi sokakları çocuklarımızı çıkaramaz hale getirdik. Çocuklarımızın oyun oynayabilecekleri alanların, gidebilecekleri kreşlerin artması bizim için önemli. Kreşler olmazsa, annelerimiz de yazık ki evde çocuklara bakıyor ve istihdama geri dönemiyorlar. Bizim kent yoksulluğuyla mücadele etmek ve özellikle kadınlarımızın istihdama katılacak şekilde donatılmasını sağlamak gibi bir sorumluluğumuz var.”
GENÇLİK MERKEZLERİ
“Gençlerimiz önemli. Dayanışmayı Maltepe'den yeniden örgütleyerek, birbirimize gerçekten saygı göstererek yeni bir örgütlenme modelini hayata geçirmek durumundayız. Gençlerle ilgili yapacağımız merkezler, gençlik merkezleri, bilgi birikimlerini birbirlerine aktaracakları alanlar, istihdama hazırlık alanları yine bizim için önemli.”
UCUZ VE SAĞLIKLI GIDAYA ERİŞİM
“Tarladan sofraya projemiz var. Bu kadar derinleşen ekonomik sorunların olduğu bir ortamda doğrudan doğruya tarlada ektiklerimizi dolaysız bir biçimde soframıza getirebilmek ve ucuz, sağlıklı gıdaya erişimi sağlamak bizim için önemli.”
EMEKLİ SOSYAL YAŞAM MERKEZLERİ
“Emeklilerimiz var. Emekli maaşlarının ne halde olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla emekli arkadaşlarımızın bir araya gelebileceği, sosyalleşebileceği, bilgi birikimlerini birbirlerine aktarabilecekleri merkezlere de ihtiyacımız var.”
ENGELSİZ KAMUSAL ALANLAR
“Engellilerimiz var. Yine kamusal alanda çokça görmediğimiz bedensel engelli arkadaşlarımızla da görüşüyoruz. Ama hâlâ kamusal alanlarımız engelli erişimine uygun değil. Bunlarla ilgili gerçekten bir düzenleme yapılması gerekiyor.”
Esin Köymen konuşmasını, bir arada yaşadığımız insanların hakları için de mücadele etmemiz gerektiğini söyleyerek ve toplumsal barışın ve farkındalığın altını çizerek sürdürdü. Maltepe’de yaşayan her kesimin mutlu olması bizim için önemli diyen Köymen, dinleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.