Umurça Parkı Nazım Hikmet Kütüphanesi, Mumcular Kütüphanesi, Etrim’deki Hüseyin Hakkı Tonguç Tarım Okulu, Turgutreis Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde ücretsiz gerçekleştirilen destek kurslarında toplamda 200’ün üzerinde öğrenci kurs görüyor.
Hafta sonu ve hafta içi öğrencilerin okul saatlerine göre düzenlenen kurslar, 4 aydır devam ediyor.
Mumcular’da gerçekleştirilen kurslarda görevli Matematik Öğretmeni Edibe Sultan Ayyıldız, “Özel ders ve özel kurs merkezlerine herkesin ekonomik olarak ulaşması pek mümkün olmuyor. Belediyemizin öğrencilere böyle bir fırsat sunması gerçekten çok güzel. Matematik, Türkçe derslerinin yanında ilkokul öğrencileri için sınıf öğretmenlerimiz görev alıyor.” dedi.
Kursların deprem bölgesinden gelen öğrencileri de kapsadığını belirten Ayyıldız şöyle konuştu:
“Deprem bölgesinden gelen öğrencilerimizin de bu fırsattan yararlanması adına herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Turgutreis’te başlayan öğrencilerimiz var. Hem eğitim öğretimlerine destek olmak hem de onların adapte olmasını sağlamak adına bu çok önemli.”
Kendi doğup büyüdüğü mahallede öğrencilere yardımcı olabilmenin kendisini ayrıca mutlu ettiğini ifade eden Türkçe Öğretmeni Büşra Yabacı, “Öğrencilerimizle bire bir iletişim kurarak yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kurslarda dördüncü ayımıza girdik. Velilerle bire bir iletişim halindeyiz. Dönüşler çok güzel, çocuklarının severek geldiklerini söylüyorlar. Bundan dolayı da ayrıca mutluyuz.” dedi.
İlkokul öğrencilerine ödev ve ders hazırlık kursları veren Sınıf Öğretmeni Deniz Koca, “İlkokul öğrencilerimizle haftada 4 ders gerçekleştiriyoruz. Matematik ve Türkçe derslerinde okula takviye olarak yardımcı oluyoruz. İlkokul grubu çok yoğun geçiyor. Ailelerin ilgisi de çok güzel, öğrencileri düzenli olarak getirmeye dikkat ediyorlar. Bizi arayarak çocuklarının derslerinde gözle görülebilir bir ilerleme olduğunu söyleyen veliler var. Bu da bizi çok mutlu ediyor.” şeklinde konuştu.
Deprem Mağduru Öğrenciler de Kurslara Katılıyor
Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen kurslara deprem bölgesinden gelen öğrenciler de belirli bir programla dahil edildi. Farklı illerden gelen ve Bodrum’da yaşamını bir süre sürdürecek olan deprem mağduru öğrencilerin motivasyonunu artırmak, derslerine destek olmak amacıyla kurslara katılımı sağlanıyor. Talep eden öğrenciler ve aileler detaylı bilgiyi 444 00 48’den alabilir.
Çocuklar Rutinlerine Devam EtmeliÇocuklarda belirsizlik duygusunun kaygı ve endişe yaratabildiğini belirten Psikolog Gamze Gülsoy, çocukların rutin hayatlarını olabildiğince sürdürmek gerektiğini ve bu durumun onların daha güvende hissetmelerine yardımcı olacağını söylüyor. Gülsoy şöyle devam ediyor: “Çocuklarda bu süreçte daha fazla yakınlık ihtiyacı olabilir. Ebeveynler çocukları ile daha fazla fiziksel temas kurmalı ve güvende olduklarını hissettirmelidir. Çocuklar bu süreçte korku duygusundan dolayı birlikte uyumak isteyebilir, buna izin vermek gerekir. Fakat bu durumun birkaç hafta devam etmesi halinde süreç tekrar değerlendirilmelidir. Aynı zamanda çocuğun duygudurumunda ani değişiklikler olabilir. Aşırı kaygı, aşırı korku, ağlama krizleri, alt ıslatma, parmak emme, kabuslar gibi durumlar gözlemlenirse bir uzman desteği almakta fayda var.”Psikolog Gamze Gülsoy bu süreçte çocuklara kurulabilecek cümleleri şu şekilde belirtiyor:- “Nasıl ki kar yağıyor, yağmur yağıyor, şimşekler çakıyor, güneş çıkıyor deprem de bunlar gibi bir doğa olayıdır.”
- “Galiba yaşanan depremden haberin oldu ve çok üzüldün. Tüm bunların seni üzmesi çok normal, biz de çok üzüldük. Ama şu an annen ve baban olarak biz senin yanındayız ve birlikteyiz. Eğer bir tehlike olursa seni koruyabiliriz. Güvende olmak için önlemler alalım. Sen de bize yardımcı olmak ister misin? Mesela birlikte deprem çantası hazırlayabiliriz. Şu an hepimiz güvendeyiz”
- “Yaşadığımız durumdan dolayı eğitime 1 hafta daha ara verildi. Haftaya pazartesi tekrar okuluna başlayacaksın. Biz işimize gitmeye devam ederken sen de okuluna devam edeceksin”
- “Depremden etkilenen insanlara tüm ülke olarak yardım ediyoruz. Onlardan güzel haberler alıyoruz. Birlikte onlara yardım etmek için ne yapabiliriz düşünelim mi?”
- “Bu sorunun cevabını ben de bilmiyorum ama senin için araştırıp sana da anlatacağım”
- “Galiba biraz korktun ve bizimle uyumak istiyorsun. Ben de birkaç gece seninle uyumak istiyorum. Birlikte masal okuyalım mı?”