Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Başkanı Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, “Büyük Beşli” olarak tanımlanan “astım, KOAH, akciğer kanseri, akut solunum yolu infeksiyonları ve tüberküloz” hastalıkları ile mücadelenin önemini vurguladı.Bu yıl Uluslararası Solunum Dernekleri Forumu (FIRS) tarafından teması “Herkes için Akciğer Sağlığı” olarak belirlenen 25 Eylül Dünya Akciğer Günü kapsamında bir açıklama yapan Yılmaz, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; dünyada en çok ölüme neden olan 10 hastalıktan 3’ünün solunum yolu hastalıklarından kaynaklandığını belirtti. Yılmaz, bu konudaki güncel bilgileri paylaşarak, şu noktalara dikkat çekti:EN YAYGIN ÖLÜM NEDENİ ‘BÜYÜK BEŞLİ’
- Uluslararası Solunum Dernekleri Forumu’nun 2021 yılında yayınladığı 3. Solunum Hastalıklarının Global Etkisi Raporu’nda astım, KOAH, akciğer kanseri, akut solunum yolu infeksiyonları ve tüberkülozu içeren başlıca 5 solunum yolu hastalığı ‘büyük beşli’ olarak tanımlanıyor. Bu hastalıklar dünya çapında hastalık, sakatlık ve ölümlerin en yaygın nedenleri arasında yer alıyor. Bu hastalıklar nedeniyle yılda ortalama 8 milyon kişi hayatını kaybediyor.
- Akciğer kanseri, tüm kanserler arasında en ölümcül olan kanser türü. Her yıl bu hastalıktan ötürü 1,8 milyon insan hayatını kaybediyor. Pnömoni (zatürre) tüm dünyada mortalitenin (yıllık ölüm oranı) önde gelen akut nedenleri arasında. 2019’da tüm dünyada bu nedenle ortaya çıkan 2,5 milyon ölüm bildirildi. COVID-19 ise günümüze değin 6, 3 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
- Tüberküloz büyük bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor. 2020 yılında 10 milyon kişi tüberküloz hastalığına yakalanmış, 1,5 milyon kişi ise bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. Her yıl 3,2 milyon kişi KOAH nedeniyle ölüyor, bu hastalık dünya çapında üçüncü önde gelen ölüm nedeni. Astım, dünya çapında çocuklarda en yaygın kronik hastalık ve 2019'da 262,4 milyon hasta olduğu bildirilmiştir.
- Düşük-orta gelir düzeyine sahip ülkelerde önemli ölçüde eksik bildirim, teşhis araçlarının eksikliği ve bakıma erişim eksikliği nedeniyle solunum yolu hastalıklarının gerçek yükü olduğundan daha az tahmin ediliyor.