Besin alerjisi herhangi bir gıda türünün tüketimi sonrasında gerek cilde teması gerek solunum yoluyla gerekse de bağırsaklara temasıyla vücutta meydana gelen bir takım reaksiyonlardır. Sıklıkla bağırsak ve sindirim sistemi üzerinde etkisini gösterir ve belirtiler verir. Ancak bazı durumlarda ciltte egzama veya bronşlarda alerjik hastalıkları da beraberinde tetikleyebilir. Çocuklarda besin alerjisi çoğu insanda herhangi bir sorun yaratmayan bazı gıda maddelerine karşı aşırı hassasiyet duyulması hali olarak tanımlanır. Özelikle ilk ortaya çıkışı 3 yaşı bulmakla beraber yanaklarda pütür pütür döküntü, cilt kuruluğu gibi belirtilerle kendini gösterir. En sık karşılaşılan besin alerjisi türü inek sütüne karşı olur ve bunu yumurta, buğday unu, fındık, fıstık ve deniz mahsulleri takip eder. Çocuklardaki bu alerjik reaksiyon bazı gıdalarda hayat boyu sürerken bazı gıdalarda ise bu süre daha kısadır. Özellikle aile bireylerinde alerji hastalıkları öyküsü bulunan çocuklar risk grubunu oluşturmaktadırlar. Hangi durumları dikkate almalısınız?Besin alerjisinin teşhisi sanıldığı kadar kolay değildir. Aksine özen ve sabır gerektir. Özellikle ebeveynler çocukları ek gıdaya başladıktan sonra herhangi bir normal olmayan bulgudan, belirtiden bahsediyorsa burada şüphelenmek gerekir. Bu belirtiler;
- Tüm vücutta ürtiker, şişme ve nefes darlığı,
- Ağız çevresinde kızarıklık durumu,
- Ciddi karın ağrısı ve huzursuzluk,
- Kanlı ishal, kabızlık ya da kusma,
- Ciltte kaşıntı, kuruluk ya da yara,
- Bazı durumlarda eşlik eden reflü,
- Şiddetli ağlama hatta alerji şiddetine bağlı kalp durması şeklinde kendini göstermektedir.