Retroaktif kıskanç mısınız?
Romantik ilişkilerde en sık yaşanan sorunlardan biri 'retroaktif kıskançlık'. Psikolog Dr. Gizem Sürenkök, retroaktif kıskançlık hakkında çarpıcı bilgiler verdi.
Retroaktif kıskançlık, bir kişinin partnerinin geçmiş ilişkileri veya deneyimleri nedeniyle yaşadığı kıskançlık duygusunu ifade ediyor. Çiftlere zorlu süreçler yaşatan retroaktif kıskançlık, doğru yönetilmediği takdirde ayrılıklara varan büyük sorunlara sebep olabiliyor.
Retroaktif kıskançlığın, ilişkilerde sıkça karşılaşılan bir duygu durumu olduğuna ve birçok farklı şekilde ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Yakın İlişkiler ve Relate App Kurucusu Psikolog Dr. Gizem Sürenkök, konuyla ilgili şunları söyledi: “Retroaktif kıskançlık, her ilişkide ortaya çıkabilen karmaşık bir duygu durumudur. Çiftlerden biri, partnerinin geçmiş ilişkileri veya deneyimleri nedeniyle kıskançlık hissi yaşayabilir. Bu durum, kişinin partnerinin geçmişteki ilişkilerine dair hissettiği endişe, kıskançlık veya rahatsızlık duygularını tanımlar.”
Nedenleri Nelerdir?
En sık görülen nedenlerin güvensizlik, karşılaştırma ve geçmiş travmalar olduğuna vurgu yapan Sürenkök, “Retroaktif kıskançlığın en yaygın nedenlerinden biri, kişinin kendine veya partnerinin sadakatine duyduğu güvensizliktir. Kişi, partnerinin geçmiş ilişkilerinden veya deneyimlerinden dolayı kendisini yetersiz veya tehlikede hissedebilir.
Bir başka neden ise kişinin kendisini partnerinin eski ilişkileriyle karşılaştırmasıdır. Eski partnerlerle kıyaslanma korkusu, retroaktif kıskançlığın temelini oluşturabilir.
Kişinin geçmiş ilişkilerindeki olumsuz deneyimleri, retroaktif kıskançlığı tetikleyebilir. Önceki ilişkilerde yaşanan ihanet veya aldatma gibi travmatik olaylar, yeni ilişkide korkulara neden olabilir” dedi.
Olumsuz Etkilere Dikkat!
Psikolog Dr. Gizem Sürenkök, retroaktif kıskançlığın, ilişkide birçok olumsuz etkiye neden olabileceğini belitti ve bu sorunları üç başlıkta sıraladı:
İletişim Sorunları: Kıskançlık, partnerler arasındaki açık iletişimi zorlaştırabilir. Kişi, partnerine duygularını ifade etmekte zorlanabilir ve bu da sorunların daha da büyümesine neden olabilir.
Öz Saygı Sorunları: Retroaktif kıskançlık, kişinin öz saygısını zedeleme eğilimindedir. Kişi, kendisini sürekli olarak diğer insanlarla karşılaştırır ve bu da kendine güven sorunlarına yol açabilir.
İlişki Sorunları: Aşırı kıskançlık, bir ilişkinin sağlıklı gelişimini engelleyebilir ve ilişkide çatışmalara neden olabilir.
Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?
Retroaktif kıskançlıkla başa çıkabilmek için profesyonel destek almanın sağlıklı olacağının altını çizen Psikolog Dr. Gizem Sürenkök, şu yöntemleri önerdi:
Hissettiğimiz duyguları bastırmadan kabul etmek ve onlarla yüzleşmek,
Partnerimize hissettiklerimizi açıkça ve dürüstçe anlatmak,
Partnerimizin şu anda bizimle olmayı seçtiğini ve bizden önce yaşananların bizim sınırlarımızın dışında olduğunu kendimize hatırlatmak,
Partnerimizle güvenimizi sağlamlaştıracak şekilde zaman geçirmek,
Sosyal medyada geçirdiğimiz zamanı ve özellikle de partnerimizin geçmişindeki insanları takip etmeyi sınırlandırmak,
Kendimizi başkalarıyla kıyaslamamak,
Partnerimizi bugün sevdiğimiz insan haline getiren şeyin onun bütün geçmiş deneyimleri olduğunu hatırlamak,
Kendimize karşı sabırlı olmak, bu durumu aşmak için kendimize zaman tanımak, ama gerektiği yerde de psikolojik destek almak.