Prof. Dr. Nurper Özbar, Türkiye'ye büyük gururu yaşattı!

Trakya Üniversitesi Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurper Özbar, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde voleybol branşında Olimpiyat Oyunları'na katılan ilk kadın hakem olarak büyük bir gurur ve mutluluk yaşıyor. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda görev alan voleybol hakemleri arasında tek Türk ve tek kadın hakem olarak öne çıkıyor.

Prof. Dr. Özbar, Avrupa’dan olimpiyatlara seçilen 8 hakemden biri olarak, hem Türkiye’yi hem de Avrupa’yı temsil etmenin kendisi için ayrı bir onur kaynağı olduğunu belirtti. Uluslararası düzeydeki hakem arkadaşlarından gelen tebrik ve cesaretlendirme mesajlarının kendisini memnun ettiğini ifade eden Özbar, bu desteklerin önemini vurguladı.

Paris 2024 Olimpiyatları’nda ilk kez rezerv hakem uygulaması yapılmayacak ve her hakemin günde minimum 2 maçta görev alması sağlanacak. Özbar, olimpiyatlara katılmanın tüm hakemler için büyük bir hedef olduğunu ve voleybol branşında bu seviyeye ulaşmanın oldukça zor olduğunu dile getirdi.

 

Özbar, “Birçok hakem ‘rüyanın gerçekleşmesi’ olarak tabir ediyor olimpiyatlara katılmayı,” diyerek, “Voleybol branşında gerçekten olimpiyatlara gidebiliyor olmak çok zor. 16 hakem içerisine girmeniz gerekiyor dünyada ve bunu başardık. Hem benim için hem ülkem için hem üniversitem için çok büyük bir gurur kaynağı. Olimpiyatlarda herhangi bir hedefim yok. Olimpiyatlara katılmış olmak zaten büyük bir hedef. Gönül istiyor ki kadın milli takımımız olimpiyatlarda final oynasın. Olimpiyatta oynanan her maç çok zor, kaliteli, üst seviye. O yüzden gönlümüz milli takımımızın final oynamasından yana” şeklinde konuştu.

 

Prof. Dr. Nurper Özbar, olimpiyata davet edilmesinin Türkiye’nin spora yaptığı yatırımların ve verdiği değerin bir yansıması olduğunu vurguladı. Devletin ve federasyonunun desteği ve sunduğu imkanlarla çok çalıştığını belirten Özbar, şu ifadeleri kullandı: “Türk sporundaki bu sıçramayı sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza, voleybol branşının spor branşlarında zirveye oturmasını sağlayan Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Sayın Mehmet Akif Üstündağ’a, hakemlerin en iyi şekilde yetişmesini sağlayan ve bunun için büyük emek harcayan Merkez Hakem ve Gözlemci Kurulu Başkanı Sayın Aziz Yener’e, desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na ve Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi ailesine sonsuz şükranlarımı sunuyorum.”

Prof. Dr. Nurper Özbar Kimdir?

Prof. Dr. Nurper Özbar, 1978 yılında İstanbul’da doğdu ve 1995 yılında Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü’nde lisans eğitimini okul birincisi olarak tamamladı. 2000 yılında Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı ve 2002 yılında Yüksek Lisans, 2007 yılında Doktora eğitimini Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde tamamladı. 2013 yılında Düzce Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nda Yrd. Doç. Kadrosuna atandı ve aynı yıl Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanlığı görevini üstlendi. 2016 yılının Nisan ayında Doçentlik unvanını aldı. 2022’de Trakya Üniversitesi Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölüm Başkanlığı ve Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerini üstlendi. 2023 tarihinde Trakya Üniversitesi Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi Dekanlığı görevine layık görüldü.

 

1995 yılında Aday Hakem Kursunu başarıyla tamamlayan Özbar, Temmuz 2003’te Ulusal Hakem, Mart 2012’de ise Uluslararası Hakem unvanını kazandı. Ayrıca, UEFA-A lisanslı futbol antrenörü ve Uluslararası Voleybol Hakemi olarak ülkemizi dünyanın dört bir yanında temsil etti.

Prof. Dr. Nurper Özbar, voleybol tarihimizde Olimpiyat Oyunları’nda ülkemizi temsil eden ilk ve tek kadın hakem olarak adını tarihe altın harflerle yazdırmış ve bu başarı, Türk sporunun uluslararası arenada ne denli ileriye gittiğinin bir göstergesi olarak kabul edilmiştir.