Kutsal Metin Yorumlarında Temel Arayışı. İzzet Erş yazdı: "Kutsalın Temeli"

Kutsal, dokunulamazdır. Eksik olmadığından bütünlenemez; yarım olmadığından tamamlanamaz. Diğer yandan bizim kutsala her yönelişimiz, ona katılma girişimidir. Oysa kutsala katılmak, ona dokunmak kutsalın varlığıyla çelişir. Zira kutsala dokunmak onu kendimiz için kılmaktır. Ona katılmak yerine, onu kendimiz için kılmak... Bu nedenle bilinç için kutsala dokunmak, ancak kutsalı yorumlamak olabilir.

Bu dokunma veya ona katılma çabası şüphesiz bilince ait bir maceradır ve temeli yine düşüncede aranmalıdır. Öyleyse kutsalı anlamaya yönelirken düşünce kendine neyi temel alır? Neyi alırsa alsın bu düşüncenin kendi içeriğini kutsamasından ibaret olur. Bir inancı, bir peygamberi veya bir metni, bir totemi veya tabuyu, hatta Tanrıyı dahi kutsal kılan düşüncemizdir. Zira düşüncenin içeriği olan Tanrı, düşünenin yaratıcısı olan mutlak Tanrı değildir. Düşüncenin Tanrısı bir ilke, imgelem, tahayyül iken, insanı vâr eden Tanrı gerçektir, çünkü insan gerçektir. Öyleyse samimi ruhların kendilerini içinde bulduğu ve diğer tüm arayışların nedeni olan bu tek gerçek arayış; kendini kendi olarak bulma isteği nerede temellenmelidir?

Kutsalın Yorumu adlı kitabıyla kutsal metinlere derinlemesine nüfuz ederek onları nitelikli, derinlikli ve çok yönlü şekilde okumaya yönelen İzzet Erş, yeni kitabı Kutsalın Temeli ile kutsal metinler üzerinden kutsallık olgusuna bir düşünce temeli arayışına girişiyor.

İzzet Erş’in yazdığı Kutsalın Temeli Beyaz Baykuş Yayınları’ndan çıktı.

 

Arka Kapak Yazısı:

 

Kutsalın temeli, insanın varoluşuna zemin arayışıdır.

 

Kutsala her yöneliş, ona katılma girişimidir.

Oysa kutsala katılmak, onun varlığıyla çelişir, çünkü kutsal, dokunulmazdır, kutsala dokunmak ise onu kendimize ait kılmaktır...

Kutsala katılma çabası şüphesiz bilince ait bir maceradır ve temeli yine düşüncede aranmalıdır. Öyleyse kutsalı anlamaya yönelirken düşünce kendine neyi temel alırsa alsın bu düşüncenin kendi içeriğini kutsaması olur. Bir inancı, bir totemi, bir metni, hatta Tanrı’yı kutsal kılan düşüncemizdir.

Zira düşüncenin içeriği olan Tanrı, düşünenin yaratıcısı olan mutlak Tanrı değildir. Düşüncenin Tanrı’sı bir ilke, insanı var eden Tanrı ise gerçektir, çünkü insan gerçektir. Öyleyse insanın kendini içinde bulduğu ve diğer tüm arayışların nedeni olan bu tek gerçek arayış; kendini kendi olarak bulma isteği nerede temellenmelidir?

Kutsalın temeli, bu anlamda kutsal metinler üzerinden kutsallık olgusuna bir düşünce temeli arayışıdır.

 

 

Yazar Hakkında:

 

1980 İstanbul doğumlu Erş, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Grafik Tasarım Bölümü’nden 2002 yılında mezun oldu. 1999 yılında Anadolu Aydınlanma Vakfı ile tanıştı. 2010 yılında vakfın Yayın Kurulu’na, 2012 yılında Yönetim Kurulu’na katıldı. Vakfın Düşün-ü-Yorum adlı bülten ve dergilerinin yönetim ve tasarım sorumluluğunu üstlendi. Dinler tarihi, felsefe, ezoterizm ve hermenötik alanlarındaki makaleleri aynı bültende yayınlanmaktadır. Makalelerinden derlenen Kutsalın Yorumu adlı bir kitabı daha bulunmaktadır. 2006 yılında Grafikers Reklam Ajansı’nı kurdu. Evli ve 1 çocuk babasıdır.

 

Eser Adı: Kutsalın Temeli

Eser Alt Başlığı: Kutsal Metin Yorumlarında Temel Arayışı

Yazar Adı: İzzet Erş

Yayınevi: Beyaz Baykuş Yayınları

Türü: Felsefe

Sayfa Sayısı: 328