İşsizlik OranıKasım Ayında Geriledi!

EBRU AKYÜZ'DEN İŞSİZLİK RAKAMLARINA FARKLI BİR BAKIŞ: EYT İLE İŞ DÜNYASI KALİFİYE ÇALIŞANLARINI KAYBETTİ İşsizlik rakamları Kasım ayında gerilerken, istihdam edilenlerin sayısında düşüş yaşandı. EYT düzenlemesinin iş dünyasında yarattığı etkiler ise kalifiye iş gücü kaybı ve maliyet artışlarıyla tartışılmaya devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Kasım 2024 işgücü istatistikleri, işsizlik oranındaki gerilemeye rağmen, istihdam ve işgücüne katılım oranlarında düşüşe işaret etti. İşsizlik oranı %8,6’ya düşerken, istihdam edilen kişi sayısındaki azalma dikkat çekti. Özellikle EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesinin iş dünyasında yarattığı maliyet artışları ve nitelikli çalışan kaybı, iş piyasasında uzun vadeli yapısal sorunlara işaret ediyor. Kadın istihdamı ve genç işsizlik gibi konular ise hâlâ çözüm bekleyen öncelikli meseleler arasında yer alıyor.

İŞSİZ SAYISINDA AZALMA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 Kasım ayı işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, kasımda mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı yüzde 8,6'ya geriledi. Ekimde işsizlik yüzde 8,7 olarak gerçeklemişti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7 iken kadınlarda yüzde 11,7 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfustaki işsizlik oranı ise bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 15,8 oldu.

İşsiz sayısı 2024 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 84 bin kişi azalarak 3 milyon 72 bin kişi oldu. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7 iken kadınlarda yüzde 11,7 olarak tahmin edildi. İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 168 bin kişi azalarak 32 milyon 748 bin kişi, istihdam oranı ise 0,2 puan azalarak yüzde 49,6 oldu. Bu oran erkeklerde yüzde 67,1 iken kadınlarda yüzde 32,4 olarak gerçekleşti.

EBRU AKYÜZ: EYT İŞ DÜNYASINA ZARAR VERDİ

Kasım ayı İşsizlik rakamlarını değerlendiren Allservice Yönetim Kurulu Başkanı ve İK Yöneticisi Ebru Akyüz, EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesi, iş dünyasını pek çok açıdan olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

EYT’nin öncelikle, işverenlere ciddi bir kıdem tazminatı yükü getirdiğinin altını çizen Ebru Akyüz, şunları söyledi; “Bunun yanı sıra, en önemli sorunlardan biri, işverenlerin emekli personeliyle çalışmaya devam etmesi veya yeni emekli bir çalışanı işe alması durumunda %5 teşvik priminden faydalanamamasıdır. Bu durumda, emekli bir çalışanın işverene maliyeti %24,75’e çıkmaktadır. Dolayısıyla işverenler, emekli çalışanları işe almamayı tercih etse de, kadrolarda ihtiyaç duyulan kalifiye elemanların büyük bir kısmı EYT kapsamına girmiştir. Özellikle global firmalar, şirket politikaları gereği emekli personelle yeniden iş sözleşmesi yapmayı kabul etmemektedir. Bu durum, kalifiye iş gücünün kaybına yol açmış ve şirketlerin nitelikli çalışan bulmasını zorlaştırmıştır.”

Erken emekliliğin ne işverenlere ne de hükümete fayda sağlamadığını belirten Ebru Akyüz, “Aksine, işverenler üzerindeki mali yükleri artırmış ve zaten açık veren Sosyal Güvenlik Kurumunun bütçesinin daha da büyümesine neden olmuştur” dedi.

İŞGÜCÜNE KATILMA ORANI YÜZDE 54,2

İşgücü 2024 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 252 bin kişi azalarak 35 milyon 820 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,4 puan azalarak yüzde 54,2 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,1 iken kadınlarda yüzde 36,7 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 15,8 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 11,9, kadınlarda ise yüzde 23,0 olarak tahmin edildi.