Diş Röntgeni Çektirmiyorsanız, Köpeğinizi Eve Hasta Götürüyor Olabilirsiniz!

Diş sağlığı alanında uzman olan Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, diş röntgeni çekiminin önemini vurguladı. Detaylı sağlık taramasının birçok ciddi rahatsızlığın önüne geçtiğine dikkat çeken Çelikten, köpeklerde diş sağlığı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Köpek sahiplerinin sıkça karşılaştığı sorunlardan biri olan kötü nefes kokusu, yalnızca rahatsız edici bir durum değil, aynı zamanda altta yatan ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Diş sağlığı alanında uzman Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, köpeklerde kötü nefes kokusunun nedenlerini, tedavi yöntemlerini ve bu durumu önlemek için alınabilecek önlemleri paylaştı.

“Köpeğinizin dişlerine kendi dişlerinize baktığınız kadar iyi bakmanız gerekmektedir. Dişler için üretilen kemikler veya suya damlatılan ilaçlar diş fırçalamanın yerini asla tutmaz! Köpeğinizin dişlerini günde 2 kez diş fırçasıyla fırçalamanız gerekmektedir” uyarısında bulunan Uğur Selin Çelikten, kötü nefesin nedenlerini şöyle açıkladı:

Kötü Nefesin Nedenleri Nelerdir?

“Köpeğinizin nefesinin kötü kokması basit bir hijyen sorunu gibi görünse de bu durum bazen ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir. Kötü kokunun en yaygın olduğu durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

Diş taşları: Ağız kokusunun en yaygın sebebi diş taşlarıdır. Diş taşları oluştuğunda, diş taşları biraz daha birikince yaptırırım diye düşünüp ertelemek diş köküne zarar verir ve çene kemiğini eritir. Bu yüzden çok ince bir taş tabakası bile olsa acilen profesyonel temizlik yaptırılmalı, detaylı diş muayenesinden geçirilmelidir.

Diş Röntgeni Çok Önemli

Diş taşlarını temizlettiğiniz küçük dostunuzun, diş röntgenlerini çektirip detaylı bir diş muayenesi yaptırmadıysanız, sadece kozmetik bir temizlik yaptırdınız demektir. Çünkü dışarıdan kusursuz gözükse de eğer bir dişin kökünde kist veya başka kemik hastalıkları varsa bunları ancak diş röntgenlerinde görüyoruz.

Veteriner hekim tarafından eğer küçük dostunuzun diş röntgenleri çekilmiyorsa yüzde 30 ihtimalle sevimli petiniz eve hasta gönderiliyordur. Bu durumda can dostunuzun diş hastalığı ilerlemeye devam eder.

Periodontal hastalık: Diş eti iltihapları ve plak birikimi, köpeklerde ağız kokusunun başlıca nedenidir.

Alveolar kemik ve çene kemiği hastalıkları: Diş köklerinde dışarıdan görülmeyen kist gibi başka diş hastalıklarının olması

Kötü beslenme: Sadece yumuşak gıdalarla besleme ve sağlığı için dengeli ve faydalı olmayan besinleri tüketmek ağız kokusuna yol açabilir.

Metabolik hastalıklar: Diyabet, böbrek veya karaciğer rahatsızlıklarında kanda yükselen üre bu gibi maddelerin nefeste de hissedilmesini sağlar. Özellikle küçük dostunuzun nefesinden aseton kokusu alıyorsanız mutlaka veteriner hekiminizle görüşün.

Sindirim problemleri: Mide asidinin yüksekliği, midede ülser gibi problemler ve dengesiz bağırsak mikrobiyotası da kötü nefese katkıda bulunabilir.”

Köpeğinizin Nefesini Ferahlatmanın Yolları

“Köpeğinizin nefesini ferahlatmanın birçok yolu var” diyen Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, köpeklerde kötü nefes kokusunu iyileştirmek için şu tavsiyelerde bulundu:

Düzenli Diş Temizliği: Kendi dişlerimizi nasıl her gün fırçalıyorsak küçük dostumuzun da dişlerini her gün fırçalayıp mekanik temizliğini sağlamalıyız. Suya katılan diş taşlarını iddia edilen ürünlere kanmayın.

Veteriner Kontrollerini İhmal Etmeyin: Kötü kokunun altında yatan sebebi anlamak için veteriner hekiminize danışmanız kritik öneme sahiptir. Bu sayede veteriner hekiminiz sadece diş hastalığı yönünden değil ağız kokusunun altında yatan ana hastalık sebebini de bulacak ve tedavi girişiminde bulunacaktır.

Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları: Köpeğinizin diyetine dikkat ederek sağlıksız beslenmenin önüne geçin. Bu sadece ağız sağlığı için değil diğer organların sağlığı için de önemlidir.

Önlemler Tedaviden Daha Etkilidir

Çelikten “Kötü nefesi tedavi etmek mümkün olsa da önlemek her zaman daha kolay ve etkilidir” sözleri ile uyarıda bulundu.

Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Köpek Demektir

Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, “Kötü nefes kokusu yalnızca bir koku sorunu değildir; tüm hastalıklar ağızda başlar. İltihaplı ve bakteri yuvası bir ağızdaki tükürüğü yutan küçük dostunuzun kanına bu mikroplar karışacaktır. Böylesi bir durumda hastalıklı kanı pompalayan kalp ve o kanı süzen böbrekler zarar görür. Düzenli bakım ve veteriner desteğiyle bu sorunun üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz” diyerek köpek sahiplerini bilinçli olmaya davet etti.

Kedi ve köpeklerde diş sağlığının ayrı bir uzmanlık alanı olduğunu vurgulayan Uğur Selin Çelikten Türkiye’de ve dünyada diş sağlığında uzman veteriner hekimlerin sayısının kısıtlı olduğuna dikkat çekti. Çelikten, sözlerine şöyle devam etti:

“Kliniğimizde diş sağlığı ile ilgili diş köklerini görüntüleyebildiğimiz röntgen, detaylı muayenesini yapabildiğimiz aletler, sadece dişlere müdahale etmek için özel olarak tasarlanmış diş cihazları ve dişle alakalı daha birçok ekipman bulunmaktadır. Veteriner diş hekimliği ve genel cerrahi alanında uzmanız. İstanbul’da diş sağlığı denince akla gelen ilk kliniklerden biriyiz. Geçen sene diş alanında gingivoplasti, ileri cerrahi diş çekimleri, kırılıp içeride kalmış diş kökü kalıntısı çıkarma işlemleri gibi birçok vakayı tedavi ettik. 2024 yılında en çok çene kemiği erimesi, alveolar kemikte diş kökü kalıntısı gibi sağlık sorunu nedeniyle yüzlerce hasta kliniğimize başvurdu.

2022-2023 yıllarında Viyana ve İtalya’da ileri cerrahi teknikleri eğitimlerimi tamamladım. Diş vakaları uzmanlık alanım olduğu için bu sene Danimarka’dan veteriner diş alanında ileri çekim teknikleri ve flap yöntemleri üzerine eğitim almaktayım. Her hafta Avrupa’daki meslektaşlarımızla toplantı yapıp vakalarımızı paylaşıp birlikte bu vakalar üzerinde bilimsel konuşmalar yapmaktayız.

Özellikle iş ortağımız Haçiko Derneği bize bu alanda çok sayıda vaka gönderiyor. Uzmanlığımıza güvendikleri için tüm hasta ailelerimize teşekkür ederiz.”